Ta det lugnt!

Något som jag avskyr är när jag får höra ”Ta det lugnt!”

I 95% av fallen kommer det från min man. Det kan vara i situationer som idag: han hade börjat ta hand om vår son, som ätit ymnigt (Kan man äta ymnigt?) och behövde rengöras. Eftersom O egentligen satt hemma och jobbade och jag har föräldraledig dag (vi delar på veckorna), kände jag att jag fick dåligt samvete – att jag BORDE tagit initiativet, så jag reste mig och sa: ”Jag tar honom!”. Varpå O säger: Ta det lugnt! Inte som en avslappnande fras i bästa välmening, utan med en underliggande uppfostrande ton. Iallafall tolkade JAG det så.

Det kan också komma i en diskussion.

Eller nästan när som helst när jag – uppenbarligen för honom – visar för mycket känslor eller tar i på ett sätt, som – enligt honom – inte står i paritet med mitt uttryck.

Och jag kan minnas flera gånger när det uttalats av någon – inte alltid till mig – i kollektiva samtal eller diskussioner. Ofta, men inte alltid, av män. Ofta, men inte alltid, mot kvinnor.

FAN vad jag ogillar ”Ta det lugnt!”!

Oavsett kön. Oavsett om det uttalas mot mig.

Det känns som en härskarteknik, där den ene parten tycker att den har rätt att rätta den andres uppförande. Att denne person besitter kontroll och överordning nog att bedöma en annan människas sätt.

Vänder man på det så tycker antagligen, t ex min lugna man, att han befinner sig i en situation där han måste värja sig för mitt känslouttryck eller agerande.

Men man måste fan akta sig, det är så jävla lätt att skuldbelägga och skapa skamkänslor. Och på något sätt tycker jag ”Ta det lugnt!” är ett så talande symboliskt uttryck för en patriarkal struktur.

BIIII-AAATCHH!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s