Vilse i nostalgin: kompisar från förr

Jag har ett nästan onaturligt hårt bultande hjärta för människor som delat det förgångna med mig. Ni vet, de där kompisarna från förr. Allt från gamla pluggkompisar till krogbekanta, men allra starkast är den här känslan för barndomskompisar. De som man delat uppväxt med. De som lärt sig cykla på samma gator som jag, trampat samma trottoarer, hyst rädsla för samma mörka buskage, sparkat på samma gatlyktor, cyklat farligt fort nedför samma backar. Ni vet – de som var där.

Jag känner en sån nästan ohyggligt stark ömhet för de människor som växt upp i samma lilla samhälle som jag. Under samma premisser. Varje gång jag träffar dem känner jag ett särskilt slags band som jag aldrig upplever på exakt samma vis med nyare bekantskaper. Relationerna är inte sämre – det är bara andra mekanismer som drar igång. Som om vi delar nån form av hemlighet.

Fan jag vet inte, det här låter säkert perverst, känner jag. Antagligen kommer jag alltid, på något vis, att försvara de här människorna om det skulle drivas till sin spets. Oavsett politisk tillhörighet. Oavsett karriär. Oavsett skomodell. Minnena av dem är rena från annat än att vi blivit de vi blivit tillsammans.

Okej, let’s go pervers – jag älskar er! (Och eftersom jag är av Nyåkersblod tar jag här udden av den allvarliga stämningen genom att bekänna att jag lyssnar på Marcus Krunegårds ”Hela livet var ett disco” och låter rödvinet värma min strupe.)

Annonser

5 thoughts on “Vilse i nostalgin: kompisar från förr

  1. Tjipp,

    hittade din blogg i FBook flödet 🙂 …häftigt med folk man delar det förgångna med. Ett av mina första intryck av Kil när jag kom ny till skola var en födelsedagsfest hos dig. Funderar ibland på hur miljöerna ser ut nuförtiden där man en gång bodde.

    /Andreas

    • Åh Andreas! Jag minns (såklart) det kalaset. Och att jag fick påskkycklingar i porslin av dig!:) Tror typ halva festen köpt sina presenter på Torgboden – minns du den affären? Blommor, partygrejer, pennor, sudd – och en massa skämtartiklar med kön och nakna människor i olika former. En fantastisk affär, haha! Du borde ta en minnesresa till Kil! Tror btw att Linns föräldrar köpt ert gamla hus, om jag inte fattat det hela fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s