Släpp in mig, jag förfryser osten!

Ibland ifrågasätter jag min egen sociala kompetens. Jag brukar skylla på att jag är från Kil, men jag HAR inte stenkoll på alla så kallade oskrivna regler. Och många gånger älskar jag också att bryta dem. Tänja lite på gränserna. Bara för att jag kan. (Bland det roligaste jag vet är till exempel att medvetet kramas LITE för länge när man ses eller säger adjöken till någon. För att det är så fascinerande att det finns en kollektiv, tyst överenskommelse om EXAKT hur lång och fast den perfekta bekantskapskramen är. Testa!) Så kan det vara, men i vissa fall handlar det om ren och skär okunskap; brist på precision. Ibland, eller ganska ofta, vet jag till exempel inte när man ska ta i hand eller kramas. Och allt för ofta väljer jag det sistnämnda. Så känns det i alla fall. Fast jag upptäcker det alltid för sent, när jag redan kastat mig in i den andre personens bekvämlighetszon. Jag har upptäckt att jag är allergisk mot formella relationer – jag älskar att få vara relaxed och hurärremärräj och bli ryggdunkare med allt och alla. Jag känner obehagskänsla inför krystade artighetsfraser, talande tystnad och tar bestämt avstånd från dygden i att hålla tillbaka.

Nåväl – det här med att vara personlig kan i uppriktighetens namn gå en smula till överdrift ibland. Som när jag – och nu outar jag mig verkligen som en riktig globetrotter – blev så otroligt fascinerad av att träffa en inkastare från goa, gamla Götlaborg ända borta på Gran Canaria (Kan man tänka sig!? En annan svensk?! Så långt hemifrån?!). Jag och O satt lydigt inkastade och sippade artigt på våra drinkar och jag ville veta ALLT – hur han hamnat där han gjort, om han längtade hem, vad var det roligaste med jobbet och kunde han direkt se på någon vilken drinktyp den var? Jag pratade så till den milda grad att han till slut bara försvann. Mitt i en mening. En annan gång blev jag så otroligt nyfiken på en telefonförsäljare att jag i princip intervjuade honom om hans liv. Jag fick veta att han var adopterad från Indien och att han föregående år varit på en resa dit tillsammans med sin flickvän och sina föräldrar. Vi pratade i säkert tjugo minuter och han tyckte kanske att det var värt det för att han hägrade ett samtalsavslut där han skulle få trycka in en beställning på tvåhundra liter tvättmedel. Ka-tjiiing! Men nej, nej – jag visade mig vara en jävla lurmus.

Jag är helt enkelt besatt av att få komma inpå folk. Klä av dem de formella rollerna, bli tjenis och du – om så bara för ett par minuters telefonsamtal om ändringar i uttaget av mina föräldradagar.

Någon sa nyligen ”Jag brukar inte vara så formell, det leder ändå ingen vart”. Och jag håller med. Så är det ju. Det kan säkert vara effektivt. I tid. I resurser. Men annars?

Och jag vill inte slå mig själv för bröstet och smeka upp mig själv genom att påstå att jag är mer människa än någon annan, för att jag känner så här. Jag bara älskar när fölk är fölk helt enkelt.

Och visst – jag KAN, när situationen verkligen kräver det, spela de där rollerna jag med. Men jag gillart inte.

Jag vill ställa närgångna frågor. Få krypa in under skalet.

När jag var yngre tyckte jag att det var en fin egenskap att vara en kameleont, att bara smälta in. Nu håller jag inte längre med. Och varje gång jag får någon form av personligt gensvar – när människan bakom titeln eller den där jobbscarfen knuten runt halsen kikar fram, känner jag sån evinnerlig tacksamhetskänsla och så säger det ka-tjiiing! För när isen väl är bruten, är det nästan omöjligt att backa tillbaks.

Annonser

3 thoughts on “Släpp in mig, jag förfryser osten!

  1. Åh – du är så himla likeable av alla. Min släkt har tagit sig till dig sedan barnsben och alla nya bekantskaper tog du försiktigt på möhippan och med storm på bröllopet. Det du, det är en konst i sig. Det är inget man kan lära sig att fostras till. Det har man bara. Och det har du.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s