Pomperipossa

I många år var min näsa mitt stora handikapp. Så såg jag det. Den var lång, stor, sned och i vägen. Jag lärde mig vilka vinklar som visade good and bad sides när snygga killar fanns i närheten eller det var fotograferingsdags. (Timmar, säkert dagar, har under uppväxten spenderats framför spegeln i detta ändamål.) Och det absolut viktigaste, insåg jag, var att i största möjliga mån undvika att visa mig i profil. (Minns ni för övrigt den mest geniala av alla barnboksstunder – när Barna Hedenhös har Olympiad och egyptierna springer av banan, för att de bara kan springa i profil? Så bra!)

Näsan var ett gigantiskt, genetiskt nederlag – i många år tyckte jag, på allvar, att min pappa skulle ha förbjudits all form av avel. Jag stängde in mig på mitt rum och grät förnedrad när min farmors kompis Vega påpekat den slående likheten mellan mig och pappa: ”Dä ä ju såm å se Hänka framför säj – på pricken!” Jag förstod direkt att den gemensamma nämnaren måste vara den där jävla näsan och det tillintetgjorde mig. Den var ogömbar där den satt planterad mitt i ansiktet och förstörde alla mina chanser till status och framgång på kärleksfronten. Jag HATADE den.

Näsan var min största Akilleshäl tills en kväll, på krogen, när en polare sa att han inte tyckte att jag var snygg TROTS min stora näsa, utan på grund av den! Det var en så jävla tydlig vändpunkt i livet; i min relation till min näsa (Tack kära näsfetischist Kristoffer, för detta är jag dig evigt tacksam!).

Numer ÄR min näsa bara. Jovisst, den är inte den jag skulle valt i en katalog med näsor, men what the fuck, den katalogen levereras ändå inte till mitt hushåll. Skulle jag erbjudas en gratis, hemlig näsoperation (Hur hemliga de nu kan vara?) är jag ganska övertygad om att jag skulle tacka nej. Näsan är en del av mig, en del av det som formar Lina, och nu för tiden är jag ju, som bekant, ganska kär i mig själv.

Hos killar ses stora näsor ibland som respektingivade; det visar pondus. Tänk bara på Zlatan (nåja, näsan ingår förvisso i ett större ”paket”, men ni förstår ändå). Som om näsan vore en erigerad kuk mitt i ansiktet – en slags hövdingstatus. För tjejer har det inte fungerat alls på samma sätt. Nu tror jag i och för sig att skönhetsidealen breddats – när jag växte upp fanns det bara Jennifer Grey och Barbara Streisand som representerade oss bignoses – jag tror det är annorlunda nu. Men tänk om jag hade kunnat säga till mig själv när jag var 13 att jag kunde släppa mina issues – det kommer att ordna sig. För tänk hur mycket energi och hur jävla många timmar den där näsan tagit i anspråk. I förhållande till hur liten del den är av mig, jämfört med hela min kroppsmassa. Och sedemera fick ju även jag möjlighet att både ligga och gifta mig.

Jag har en lång näsa, Olle har en bred – och kanske kommer våra barn under tonåren att förbanna vårt val att mixa våra gener. (Vi fantiserade inför förlossningen om att barnmorskorna svettiga fick kalla in en läkare och göra ett extra snitt för att få ut vårt barns väldiga kran.)

En gång på krogen blev jag uppvaktad av en full svartrockare som ärligt påpekade att han tände på tjejer med ”öststatsutseende; kroknäsör å store röver” och att jag var ställets mest överensstämmande tjej. (Samma kille sa för övrigt när vi stod och snackade i baren att han gick i gång på långa, slappt hängande blygdläppar, men det är en annan historia.)

Sen har man ju hört att näsan fortsätter växa hel livet. Lucky me.

Annonser

1 thought on “Pomperipossa

  1. Ja! En uppdatering. Blir lika förväntansfull varje gång. Det är lite lustigt att du tar upp just näsan. Jag trodde mer på nattandställningen och glasögonen har vi ju redan läst om… Fina du, du är fin på all sätt. Jag minns dock hur du var så sjukt mycket mer kunnig inom smink redan flr femton år sen och hur fin du gjorde mig till studentfester och Mimerskvällar. Fast jag var för feg för att tigga i baren och drack ju inte öl… Men fint sminkad var jag!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s