Stambyte – trädkramarens motsats

Okej – följande inlägg bör läsas till tonerna av Pocahontas ”Färger i en vind”.

Jag gillar ju att sortera. Jag vill, så att säga, ha ordning på torpet. Överblick.
Ända sedan vi flyttade in i vårt hus för snart två och ett halvt år sen har jag haft svårt för den skog som belägrat vår tomt. Träd, barr och ljustjuvar. Eller naturtomt, som det så vackert heter.
-Fantastisk! Vilken kul tomt för barn att leka på, sa svärmor.
-Lättskött – ni behöver inte göra ett skit, sa säljaren.
Och – jag VET ju det. Ändå har jag i två och ett halvt års tid haft svårt att infinna ro. Varje gång vi befunnit oss på altanen har jag suttit med dubbelpipigt gevär (höger pek- och långfinger) och skjutit mot de träd jag sett som i vägen.

Så härom veckan kom så äntligen the Saviour. Träd-Ola.
En man med erfarenhet av trädfällning i tätbebyggt område, med brummande motorsåg och försäkringar om något skulle gå snett.
(Innan vi fann Träd-Ola fick vi en rekommendation om en annan trädfällare, som i en bisats nämndes ha sågat av sig ena armen vid ett jobb han utfört. Om man vill vara smaklös, så kan det nog vara höjden av dålig marknadsföring.)

Träd-Ola fällde våra femton träd på några timmar. Och samtidigt som jag längtat efter och tjatat om det i två och ett halvt års tid, så hade jag ångest upp i armvecken och ville skrika STOOOOOPP!!! För där stod de där vackra, stolta, levande träden – Olle räknade upp till tvåhundra årsringar – och bara föll. På ett par sekunder. Två hundra år. Så mycket de sett och genomlevt. Så mycket mer än jag. En jävla barnrumpa. Som plötsligt satt mitt hus i närheten av träden. Måttat ut en ruta, som jag anser vara MIN och tar mig rätten att bestämma att det är slut på trädens livtid.
Brum-brum. Motorsågsmassakern. Knaak – boom. En regelrätt avrättning.
Efteråt var det ett slagfält här. Slaktade träd låg kors och tvärs över marken. Jag hade inte bara bragt träden om livet, utan också ryckt hemmet skoningslöst från ekorrar och småfåglar.
Andas in. Andas ut.

Fast ljusinsläppet ökade. Och tomten ser större ut. Renare. Öppnare.

Träd-Ola forslade fram de enorma stockarna till framsidan, där en stor lastbil plockade upp dem som om de vore tandpetare. Och nu har vi burit kvarlevor i form av grenar och ris i tre dagars tid. Jag vill aldrig mer se barr.

Men det är konstigt. Hur vi tar oss rätten att bestämma över naturen. Över MIN mark. Hur kan den mer vara min än din? Eller för all del rådjuren, som har sin stig rakt över vår baksida?

Jag tittar nöjt upp mot all himmel som vi ser nu. Skrockar över utsikten över den solupplysta, gyllene staden. Och så för jag mina två fingrar mot grannens tomt och ackompanjerar med några väsande, hårda ”pfff – pfff – pfff”. Det vore fint med lite kvällssol.

Annonser

4 thoughts on “Stambyte – trädkramarens motsats

  1. Jag trodde först att det skulle vara ett ironiskt inlägg, med tanke på att det inleddes med att du gillar att sortera. Men det var den lilla pliriga sjuåringen som inte var så förtjust i sortering, eller i alla fall inte hade lärt sig och förstått koden. Själv var jag typ 29 när bitarna föll på plats och jag upptäckte att ordning och undanplockat var som balsam för själen.

    Men. I alla fall. Jag tror ni just har höjt er guldkant på vardagen med mycket. Särskilt sommartid. Ni ska bara överleva första sommaren med sågspån och gamla torra hårda barr först. Vill man ha ett träningspass kan man gå loss med en kratta (du vet den där sorten som man mockar med) och få upp mycket skit med den…

    Och grannen får ni bearbeta i en femårsplan. Berättade varje gång hur bra det blev när ni fällde träd, fast med olika vinklingar. Snart åker skiten ner på deras tomt också.

    Och. Ni fällde femton träd. Hela skogen är full av träd bakom er. Ibland är det nyttig för naturen att ställa om sig. En skogsbrand exempelvis är inte alltid en katastrof, den är början på nåt nytt också. Vi kan väl säga att det samma gäller för trädfällning..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s