Till mig själv 1991

Knut och kofta gav som idé att skriva brev till mig själv i olika åldrar (Tack snälla för alla fina skrivuppslag!). Den första är till mitt tolvåriga jag.

– Ta bort håret ur ögonen. Har du inte lärt dig att sträcka på ryggen? Och så sminkar du dig? Jag trodde man slutade med sånt efter trettio.

Jag ser på henne med ömhet.

– Du vet att trettio inte är sååå gammalt va?

Och så tänker jag på när jag var och jobbade i en klass på ett högstadium och eleverna frågade hur gammal jag var. ”TJUGOFYRA?! Va? Och du som ser så fräsch ut!!!”
Jag förstår att hon inte tror mig.

Till tolvåriga Lina

Fortsätt vara sådär inihelvete kär. Dina passionerade fantasier och förhållandelika relationer kommer att bytas ut från hästar till människor. Du kommer inte få hångla förrän på fyllan i åttan, men det är helt okej.
Tråna på. Jag älskar att du är så dedikerad.

Fortsätt vara kär i töntarna. De snälla killarna. De kommer att växa mest, precis som alla säger.

Du kommer inte bli av med oskulden förrän du fyllt sjutton. Du kommer vara full då med. Skit samma.

Du kommer snart ta din första fylla. Alldeles för tidigt. Hänga spyende utanför Folket hus och be din kompis syster att köra hem dig till mamma. Du kommer tro att du ska dö när bakfyllan kryper in i dig dagen efter. Dina föräldrar kommer tror att du lärt dig en läxa. Du och Peter smyger hem en sportbag med öl redan nästa helg.

Fortsätt spela in radioprogram, filma och skriva dikter. Du kommer ju få jobba med ungefär sånt där. Och få betalt för det.

Du kommer få mens du med. Och i nian kommer du också få bröst. Till slut.

Du kommer vara olyckligt kär i Jonas.
Du kommer vara olyckligt kär i Stefan.
Det gör inget. Du kommer dansa tryckare med båda två och leva på det i månader och år.

Du kommer att åka fast för snatteri när du är sexton. Och det kommer vara den värsta dagen i ditt liv. De kommer be dig ringa dina föräldrar. Din pappa kommer att hämta dig och du kommer att brännas sönder inuti av hans tysta, besvikna blick.

Du kommer ha ditt första riktiga förhållande när du snart fyller arton år. Du kommer att kräla i lera och lyssna till tusentals militärhistorier av kärlek till honom. Du kommer också skratta mycket och få en underbar bonusfamilj.

Dina föräldrar kommer skilja sig när du är nitton. Du kommer uppleva några helvetiska veckor när ni lever på en tunn spindeltråd. Du kommer vakna mitt i natten av att din pappa rivstartar bilen. Och när du ringer honom berättar han att din mamma bestämt sig för att lämna honom. Du kommer springa ner, kasta saker på henne och kalla henne Jävla hora.

Det är okej.

Du kommer börja spela in film. Träffa en massa kreativa vänner. Inspirerande lärare.

Du kommer bli påkörd av en bil.

Ditt första förhållande kommer att ta slut efter två och ett halvt år. Det kommer göra ont att andas, du kommer tro att du ska slitas sönder invändigt, du kommer ha fysiskt ont.
Det är okej. Det kommer gå över.

Du kommer träffa en ny skön, rolig och snäll kille. Ni kommer bli tillsammans, flytta ihop och ha en massa kul ihop.

Du kommer efter nästan fem år träffa en annan fin, klok kille och bli kär igen. Ni kommer gifta er. (Jodå, det är sant – någon kommer faktiskt att vilja gifta sig med dig, jag lovar.)

Du kommer föda två fantastiska, vackra barn också.

Om tjugotvå år från idag kommer du att sitta och skriva ett brev till dig själv och inse att det inte finns något stort som du egentligen ångrar när du tänker tillbaks.
Det är okej, det också.

Älskade tolvåriga jag. Varje dag ser jag dig i ögonen, stryker dig på kinden. Och varje dag känner jag dina busiga händer pusha mig framåt.

Jag är så mycket du fortfarande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s