Välj, men välj det rätta

Jag har en grym beslutsångest. Jag är den som lämnar min beställning på mat, först när jag hört vad alla andra kring bordet valt att äta. Därefter väljer jag ut två alternativ, som jag ber serveringspersonalen bestämma mellan. Jag googlar sönder mina fingertoppar, söker med jagad blick sida upp och sida ner bland utlåtanden i diverse diskussionsforum. Jag har helt enkelt så inihelvete svårt att ta beslut. Vilka som helst.

Egentligen har jag accepterat det – det är så här jag är. I vissa sammanhang får jag bita ihop och skärpa mig – som i mitt föräldraskap ibland. I jobbet ibland. Och i sociala sammanhang ibland – för jag förstår att det kan vara jävligt enerverande med någon som skjuter över beslutsansvaret till andra. (Olle brukar fråga ”Vad är det värsta som kan hända?” när han ibland uppmanar mig att ta ett snabbt beslut. Och det är ju faktiskt sant. Jag är ju ingen kirurg. Så det är ju ofta inte så farliga saker som kan hända.)

Och visst – ångestbiten i det hela kan vara jobbig att hantera, men annars – VARFÖR måste jag alltid välja? Varför (Eller är det bara min missuppfattning?) anses det så jävla bra att vara handlingskraftig, konsekvent, bestämd, i viss mån principfast?

När vi var i Kanada senast upptäckte jag ett nytt knark – caramel- och cheddarpopcorn. (Jag skavde av varenda påse från butikshyllorna i min abstinensstinna jakt och lyckades packa ner 15 påsar i våra resväskor på väg hem.) Det är iallafall just MIXEN som gör dem helt oemotståndliga. Och de är som bäst när du varvar smakerna.

Jag vill väldigt sällan välja och jag kanske gapar efter mycket, men jag älskar känslan av att få både och. Att få välja fler alternativ. Jag drömde tidigt om att bli rockstar – OCH getfarmare. Vill helst gå klädd i paljettklänning ala Britney Spears OCH gula gummistövlar. Samtidigt. Jag känner en stark besläktning med Conchita Wurst. Och – ja, jag vet att jag använder den här kanalen till att både slå och smeka mig själv osmakligt mycket – men är det inte bara så det är att vara människa? (Förlåt. Kaskadkräks lite över den här klyschiga meningen, men vet inte how to put it annars.)

De senaste åren har jag verkligen gillat att gå ut och festa. Och gudarna ska veta, att jag till fullo utnyttjat mina småsyskon till att få festtillfällen och knyta nya, lika festintresserade kontakter. Många – ofta inklusive mig själv – försöker dock förklara min varma festlängtan. Den ska analyseras. Och ursäktas. Det är en fas. Det får vara så i perioder. Det kommer gå över. Osv osv i all jävla oändlighet. Vet ni? Det kanske ALDRIG går över. Jag kanske kommer gilla att gå ut, lyssna på tinitushög musik, vara slampigt klädd bland en massa nya människor – och vara full (skamliga tanke) – även när jag är en mormor. Jag säger mormor – för uppenbarligen handlar nu mycket av skammen i mitt beteende om min ålder och om att jag numer är mamma. För först och främst är jag mamma. Det har jag förstått. Men faktiskt – jag har inte mina barn med mig på krogen. Och – de träffar mig inte full. (Ofta har de sin pappa hos sig. Annars en snäll, ansvarsfull barnvakt i form av syskon, farföräldrar eller annan vuxen människa som de känner väl.) Och vad ligger i det där begreppet mamma?
För jag vidhåller – först och främst är jag Lina! Still! Jag är mamma för mina två barn. Utöver det har jag ingen lust att bli förutbestämt bedömd eller intryckt i några mallar utefter vad andra har bestämt att det innebär att vara olika epitet. Och jag vill inte behöva välja. Idag kanske jag känner mig straight. Imorgon kanske jag känner mig gay. Eller både och.

Det kan ju vara så att alternativen inte räcker till för min hunger. Att det är alternativen det är fel på – inte mig… Så härmed beslutar jag att jag tänker sluta ha ångest över min beslutsångest. (Så får vi se hur jag känner för det imorgon…)

Livet är inte nödvändigtvis a box of choclate – det kan vara en hel jävla lösgodisaffär.

Annonser

1 thought on “Välj, men välj det rätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s